Sinaasappel-walnootcake: Perfect om te serveren met Koningsdag!

Stories

Sinaasappel-walnootcake met saffraansiroop

Een lekkere en frisse cake op basis van yoghurt, walnoten en sinaasappel, -besprenkeld met een rijke saffraansiroop. Perfect om te serveren met Koningsdag, al smaakt hij elke andere dag net zo goed. 

Aantal

10 personen

Bereidingstijd 

30 minuten 

75 minuten baktijd

Benodigdheden

Fijne rasp, springvorm of kleine -cakevormpjes, handmixer

Ingrediënten

250 g walnoten

2 sinaasappels

1 vanillestokje

350 g kristalsuiker

500 g bloem

2 tl bakpoeder

200 g volle yoghurt 

175 ml zonnebloemolie

3 eieren

1 stokje kaneel

15 draadjes saffraan

Verwarm de oven voor op 180 graden. Hak de walnoten grof. Rasp de schil van 1 sinaasappel en pers het sap van beide uit. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.

Meng 200 gram suiker, de bloem en het bakpoeder in een grote kom. Giet de zonnebloemolie en yoghurt erbij en mix met de handmixer door elkaar. Voeg één voor één de eieren toe en mix nogmaals tot alles goed gemengd is. Spatel de helft van het sinaasappelsap, de sinaasappelrasp, het vanillemerg, de -walnoten en een snufje zout erdoor. 

Vet de vorm in met een beetje boter of olie en verdeel er wat bloem over, zodat de cake niet aan de vorm blijft plakken na het bakken. Schep het beslag erin. Bak de cake 75 minuten in de voorverwarmde oven.

Maak in de tussentijd de saffraansiroop door in een steelpan 150 ml water, het resterende sinaasappelsap, de suiker, de saffraan, het kaneelstokje en het uitgeschraapte vanillestokje te verwarmen. Laat 10 -minuten zachtjes inkoken zodat de siroop iets dikker wordt.

Besprenkel de cake zodra deze goed is afgekoeld met de -saffraan-siroop. 

This recipe is featured in the Makkelijk Midden-Oosters cookbook, and you can grab a copy by clicking here. All profits from the book will go directly to our mission towards dignity on the Greek islands of Lesvos, Samos and Chios.

More stories